Arkitektur i harmoni med landskab og bebyggelse

30. april 2019
Rambølls forslag til en udvidelse af sognegården i Skødstrup, som er blevet udvalgt af meningsrådet i Skødstrup Sogn efter en nyligt afholdt projektkonkurrence, er på fineste vis tilpasset landskabet og konteksten med de to eksisterende bygninger.

Kontakt

Katrine Ravn Møller

Katrine Ravn Møller

Arkitekt, Aarhus
T: +45 5161 2631

16 km nord for Aarhus ligger Skødstrup by – en hyggelig forstad i hastig vækst. Det støt stigende befolkningstal presser blandt andet områdets offentlige og kulturelle tilbud, herunder Skødstrup Sognegård. Skødstrup Sogns Menighedsråd har derfor nu ønsket en udvidelse af bebyggelsen. 

Sammen med kirken og præsteboligen ligger den eksisterende sognegård fra 1981 på en bakketop med udsigt over Aarhusbugten. Sognegården er udført som et traditionelt længehus i røde teglsten med tosidet taghældning. I forlængelse af sognegården blev der tilbygget en udvidelse med træfacader og ensidet taghældning i 2010. 

Vores vision i det vindende projektforslag var at skabe en bygning, der sammenbinder og respekterer de to forskellige typer sognegårds-bebyggelser og samtidig fremhæver det smukke kuperede terræn ved at anvende landskabet som en aktiv del af arkitekturen. Med anvendelse af eksisterende materialer som træ og tegl refererer den nye tilbygning både til den oprindelige sognegård fra 1981 og til den nyere tilbygning fra 2010.

Tilbygningen på 400 m2 er opbygget af to volumener med to nye kontorer, cafeteriakøkken, toiletter, rengøring/depoter og en stor sal med udsyn over skov og å. Idéen er, at salen skal supplere kirkesalen ved større arrangementer, og med lyd- og billedtransmission kan der skabes direkte forbindelse til kirkesalen. Derudover er det også påtænkt at benytte salen til mindre koncerter, konfirmandsamlinger og borgermøder.

Ved ankomsten fra den ny fælles hovedindgang fra Grenåvej, virker den samlede sognegård ikke stor, men på den mere private østside opleves sognegården helt anderledes. Tilbygningen rejser sig fra det kuperede landskab og åbner sig med store glaspartier mod naturen og den udvendige terrasse, og byder naturen indenfor.

Innovativ indretning

Et træbeklædt opbevarings- og siddemøbel skaber en gennemgående sammenhæng i tilkoblingen mellem eksisterende og nyt. Møblet aktiverer gangarealet med ophold, sidde-nicher og udkig til det skovbeklædte naturområde. Derudover rummer møblet skabe til opbevaring, en indbygget skakt til teknik, en biopejs hvor de besøgende kan nyde en kop kaffe, læse avisen eller blot nyde udsigten, samt en garderobe og opbevaringsskabe til de besøgende. 

Udvidelsen af sognegården er udført som et integreret design team, men Rambøll som arkitekt og ingeniører. Vi glæder os til at se det endelige resultat!

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000
Fax:+45 5161 1001

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites