Spektakulært projekt på Nordhavnen

Kronløbsøen: COBE, Vilhelm-Lauritzen Arkitekter, Rambøll

Kronløbsøen: COBE, Vilhelm-Lauritzen Arkitekter, Rambøll

Kontakt

Christian Nielsen

Christian Nielsen

Projektleder
T: +45 5161 8942

Københavns nye bæredygtige bydel, Nordhavn, bliver beriget med en kunstig ø, som skal danne ramme om en stor underjordisk parkeringskælder, lejligheder med havudsigt og en kontorbygning af skifer på kajen.

Kronløbsøen Projekt P/S står bag projektet, og Rambøll har i samarbejde med Vilhelm Lauritzen arkitekter, COBE arkitekter og STED APS vundet projekteringen på byggeriet. 

Øen hedder Kronløbsøen og forventes at stå færdig inden for tre år. Projektet er iværksat for at efterleve By & Havns forpligtelse til at anlægge et større antal parkeringspladser i Nordhavnen.

Projektet består af en større bygning på kajen, seks boligkomplekser med lejligheder, en fireetagers underjordisk kælder med plads til 1000 biler samt tre broer og en underjordisk tunnel. Biler kan via den underjordiske tunnel køre direkte ind på p-kælderens mellemste niveau og to af broerne giver adgang til øen for cyklister og gågængere mens den tredje bro sikrer adgang for varer, redning og brandsikkerhed.

Boliger med havudsigt og unik facadebeklædning

Et af konkurrencekravene til den 7,900 m2 bygning på kajen var, at bygningen skal rejse sig op af vandet. Dette stiller nogle helt særlige krav til bygningen i forhold til vandtæthed og materialevalg. B.la. skal bygningen være modstandsdygtig over for stormflod, is og drivtømmer og kunne klare skiftende vandstande. Yderligere vil bygningen blive udsat for en del tæring fra vind og vejr grundet sin placering på havnefronten.

Også æstetikken har der været store krav til, da bygningens facade bliver et vartegn for Nordhavn, som vil kunne ses fra fastlandet. Vinderforslaget lægger op til at udføre facaden i skifer, som placeres vandret i forhold til skiferens lagdeling:

- Naturskiferen lagt i vandrette rækker på en facade er unikt for et byggeprojekt, og kun set få gange før i udlandet. Skiferen vil give bygningen en rustik karakter og en homogen overflade, som adskiller sig væsentlig fra andre facadetyper. Naturens rene og smukt varierede farvenuancer vil give facaden en effektfuld kombination af lys og skygge, fortæller Bent Steen Andreasen, Rambølls projektdirektør på Kronløbsøen.

Grønt design i grønne omgivelser

De lyse facader på bygningerne er inspireret af den danske klint-natur, og alle boligerne er udstyret med en balkon og havudsigt til den ene side, og et grønt gårdareal på den anden.

Inspirationen fra naturen er ikke bare tydelig udenpå bygningerne, men er også noget, som går igen helt ned i de mindste tekniske detaljer: Bygningen bliver det første boligprojekt i Nordhavnen, der bliver bæredygtighedscertificeret efter DGNB standarden gennem Green Building Council Denmark. Herved spiller øen en central rolle i etableringen af Nordhavn som den nye bæredygtige bydel, der skal sætte København på verdenskortet som en international rollemodel.

Ø-byggeri kaster velafprøvede arbejdsgange overbord

Projektet kræver en interdisciplinær tilgang, hvor både specialister inden for byggeri, transport og vand må involveres i processen for at sikre det bedste resultat.

- Mange velafprøvede arbejdsgange bliver kastet overbord og gentænkt på ny, når der skal bygges beboelse på en ø. Helt nye detaljer såsom højvande, miljø, vandtætning, hvordan vi får forsyninger ud på øen, hele infrastrukturen samt hvordan man løser noget så simpelt som transformerrum, affaldshåndtering, afvanding med mere kræver nye løsningsmodeller, fortæller Bent Steen Andreasen.

For at kunne udføre byggefundamenterne skal grundvandsspejlet midlertidigt sænkes, og dette udgør en anden stor udfordring, som kræver minutiøs planlægning, da trykket fra havbunden er noget større end hvad man sædvanligvis arbejder med, når man bygger på fastlandet.

Øen er designet med henblik på optimal pladsudnyttelse, hvor øens omfang og tilhørende søjlegeometri er skræddersyet til at indeholde 1000 p-pladser. De samme søjler bærer de overliggende lejligheder, og dette stiller store krav til bygningskonstruktionen:

- Den øverste etage af kælderkomplekset skal ud over at fungere som depot-og teknikrum for beboerne i lejlighederne også fungere som en ’transfer etage’, der kan udligne de statiske kræfter mellem kælderkomplekset og bebyggelsen ovenpå de enkelte steder, hvor det ikke er muligt at placere betonkonstruktionerne lodret ovenpå hinanden, uddyber Bent Steen Andreasen.

Projektet har et samlet areal på ca. 70.000m2.

 

Rambøll

Rambøll
Hannemanns Allé 53
DK-2300 København S
Tel:+45 5161 1000
Fax:+45 5161 1001

CVR numre

CVR numre

Rambøll Danmark
35128417

Rambøll Energi
35128417

Rambøll Gruppen
10160669

Rambøll Management Consulting
60997918